Događanja

Završna konferencija projekta MELAdetect

18.7.2019. | Događanja

U četvrtak, 11. srpnja 2019. godine u vijećnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Kralja Petra Krešimira IV bb (Bijeli brijeg bb), Mostar, s početkom u 13:00 sati održala se završna konferencija projekta „Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka - MELAdetect“. Na Završnoj konferenciji predstavljene su sve provedene aktivnosti i svi ostvareni rezultati tijekom projekta, a događaju su nazočili i predstavnici Zajedničkog tajništva programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Završnom konferencijom obilježen je kraj 26 mjeseci dugog projekta “Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka - MELAdetect“. Pravni zastupnici i predstavnici partnerskih organizacija su održali pozdravne govore, u kojima su iskazali podjednaku dozu zadovoljstva provedbom projekta, te postignutim rezultatima. Prisutne su pozdravili: prof. dr sc. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof. dr sc. Suzana Konjevoda, jedna od idejnih tvoraca projekta sa Sveučilišta u Zadru, dr. Dragoslav Tomanović, direktor JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar, gđa. Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i gđa. Jelena Ćosić-Dukić, voditeljica projekta iz Zavoda za Javno zdravstvo Zadar.

Predstavnik vodećeg partnera Zavoda za javno zdravstvo Zadar, gđa. Jelena Ćosić-Dukić govorila je o projektu te predstavila aktivnosti i postignute rezultate. Član projektnog tima JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar, dr Biljana Raičević, spec. dermatovenerolog  upoznala je prisutne sa realizacijom projekta MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka u Baru, predstavljajući projekt iz perspektive projektnog partnera, naglašavajući u svom izlaganju broj izvršenih pregleda u Baru i rad na individualnoj edukaciji populacije. Predstavnik domaćina, prof. dr sc. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru, prezentirao je projekat sa stručnog aspekta projekta. Član projektnog tima, prof. dr sc. Suzana Konjevoda sa Sveučilišta u Zadru, upoznala je prisutne sa petogodišnjim Akcijskim planom unaprjeđenja prevencije, ranog otkrivanja i liječenja melanoma kože, sluznica i oka. Na kraju završne konferencije, članovi projektnih timova odgovarali su na pitanja predstavnika medija i ostalih učesnika.

Glavni cilj projekta „MELAdetect“ je zajedničkom prekograničnom suradnjom poboljšati kvalitetu zdravlja i zdravstvenih usluga na području prevencije i liječenja melanoma kože, sluznica i oka te doprinijeti podizanju trenutno niske razine svijesti javnosti o melanomu kroz projektne aktivnosti. Provedbom projekta organizirani su informativni dani i kampanje za podizanje svijesti javnosti o melanomu i specijalizirane radionice za zdravstvene i nezdravstvene djelatnike radi poboljšanja znanja o ranom otkrivanju melanoma.  Nabavljena je nova oprema radi edukacije i poboljšanja kvalitete pregleda te uspostavljena mreža zdravstvenih stručnjaka u prekograničnom području radi zajedničke analize postojećeg stanja i strateškog planiranja u budućnosti. Izrada zajedničkog akcijskog plana, izrada e-health alata i provedba pilot projekata na projektnom području stvorili su konkretan, održiv i inovativan pristup prevenciji i dijagnostici melanoma.

Projekt je sufinanciran iz programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 652.427,90 € od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi 554.563,72 €, odnosno 85%. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a partneri u projektu su Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar.

Za više informacija kontaktirajte nas na jelena.cosic@zjz.t-com.hr +38523/630579.

 

Projektni tim MELAdetect