Prevencija

Prevencija počinje u najranijem djetinjstvu - koža pamti!

27.3.2018. | PREVENCIJA
Prevencija počinje u najranijem djetinjstvu - koža pamti!

Kako bi koža ostala zaštićena, potrebno je pridržavati se nekih osnovnih preporuka. Koža male djece, osobito novorođenčadi, iznimno je osjetljiva, stoga je potreban veliki oprez pri izlaganju suncu.

"U razvoju koštanog sustava djeteta važan je vitamin D. On se stvara u koži pod utjecajem sunčeva svjetla i zato je boravak na otvorenom i izloženost sunčevom svjetlu potrebna. Ali zaštitni kapaciteti dječje kože iznimno su slabi, zato je moramo zaštititi od prekomjernog izlaganja suncu i od svakog oštećenja nastalog pri izlaganju suncu. Sva oštećenja na koži koja nastanu u ranom djetinjstvu zbog opeklina od sunca imaju kumulativni učinak i ta se šteta zbraja te može utjecati na nastanak trajnih oštećenja na stanicama kože."

Izbjegavajte izlaganje djece suncu od 10 do 17 sati u danima s visokim i vrlo visokim UV indeksom, no oprez je potreban i u zimskim mjesecima zbog osjetljivosti dječje kože.

"Posebno je osjetljiva koža glave kod male djece te je uvijek potrebno glavicu zaštiti prikladnim pokrivalom. Ono mora biti izrađeno od prirodnih materijala i svjetlijih boja. Pokrivalo za glavu treba imati širi obod kako bi se zaštitio vrat i uške djeteta. Odjeća djeteta mora biti prozračna, od prirodnih materijala te svijetlih boja."

Novorođenčad, kao i veća djeca, ne smiju se izlagati direktnom suncu nego trebaju boraviti u polusjeni, a za sunčanih dana s visokim i vrlo visokim UV indeksom, zbog refleksije svjetla, u sjeni. Osim toga, za zaštitu kože djeteta možete koristiti i zaštitne kreme s visokim faktorom zaštite, o tome se savjetujte sa svojim pedijatrom, dermatologom ili ljekarnikom.