Događanja

OBILJEŽAVANJE DANA EVROPSKE SARADNJE 2019

2.10.2019. | Događanja

U organizaciji Kancelarije za evropske integracije Crne Gore, dana 30. septembra 2019. godine sa početkom u 10 časova, obilježen je Dan evropske saradnje 2019 u Podgorici na ljetnjoj pozornici ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu. Glavni moto ovogodišnjeg Dana evropske saradnje glasi “Evropa si ti”. Ovim povodom, otvorena je izložba fotografija, kojima su ilustrovani rezultati projekata evropske teritorijalne saradnje.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili: glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, gosp. Aleksandar Drljević; zatim, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Crne Gore, gosp. Aleksandar Mitrović i zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, gđa. Odrone Urbonavićute. Glavna poruka, koju su ovom prilikom poslali govornici, jeste da brojni projekti prekogranične saradnje, koje su države Zapadnog Balkana zajednički sprovele, predstavljaju snažan podsticaj procesu evropske integracije i način za prevazilaženje pojedinačnih izazova na putu prema Evropskoj uniji. Izložbom fotografija prikazana su dostignuća, te  vrijednosti koje su prenesene i veze koje su uspostavljene zahvaljujući prekograničnoj saradnji. Kako je istaknuto tokom otvaranja, crnogorske organizacije i institucije i sada, tokom tekuće finansijske perspektive 2014-2020, učestvuju u devet programa prekogranične saradnje i sa istim entuzijazmom sprovode ukupno 104 projekta, ukupne vrijednosti od 113,8 miliona eura.

Nakon centralnog događaja, otvaranja izložbe fotografija, uslijedio je nastup Umjetničke škole za muziku i balet Vasa Pavić, kao i sportsko-rekreativni program u kojem će učestvovati učenici Osnovne škole Maksim Gorki. Program je nastavljen u večernjim časovima, na platou ispred knjižare „Karver“, gdje su prikazani dokumentarni filmovi o rezultatima teritorijalne saradnje, nakon čega je uslijedio nastup grupe VIS Tetra. Za sutra, utorak 1. oktobar 2019. godine, planiran je izlet, tokom kojeg će učenici, Osnovne škole „Đoko Prelević“ – Ubli i Osnovne škole „Oktoih“ –Područno odjeljenje u Dajbabama, posjetiti Muzej kralja Nikole na Cetinju i Lipsku pećinu, kao jedan od rezultata teritorijalne saradnje.

Na izložbi, među projektima nalazi se i projekat MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka, koji je realizovan u sklopu trilateralnog programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, koji se sufinansira iz sredstava Evropske unije. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je Eur 652.427,90, a vodeći partner bio je Zavod za javno zdravstvo Zadar, sa projektnim partnerima Sveučilištem u Zadru, Agencijom za razvoj zadarske županije (ZADRA NOVA), te Medicninskim faklutetom Sveučilišta u Mostaru i JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar. 

Dan evropske saranje - “Evropa si ti

Sa izložbe -  projekat MELAdetect