Melanoma of mucous membranes

Melanom sluznica

09/03/2018 | MELANOM SLUZNICA

Melanom sluznica je rijedak oblik melanoma te čini oko 1 % svih slučajeva melanoma. Sluznice su mukozne membrane koje oblažu šupljine ljudskog tijela, što znači da ih nalazimo u dišnom, probavnom i genitourinarnom traktu. Kao i na drugim dijelovima kože, melanociti su prisutni i na sluznicama koje oblažu sinuse, nosne prolaze, usnu šupljinu, rodnicu, završno crijevo i druga područja. Melanociti se kao i druge stanice tijela mogu zloćudno promijeniti u melanom sluznica. Oko polovice ovih melanoma nastaje na sluznicama glave i vrata, 25 % u anorektalnoj regiji i 20 % u ženskom reproduktivnom traktu. Ostalih 5% javlja se u jednjaku, mjehuru, crijevima, konjunktivi oka te na mokraćnoj cijevi.

"Za razliku od melanoma kože, melanom sluznica nije povezan uz izlaganje suncu i ultraljubičastim zrakama, a također se ne nalaze neki drugi rizični čimbenici poput pozitivne obiteljske anamneze."

Najčešće se melanomi sluznica nalaze u uznapredovaloj fazi s obzirom na njihovo anatomsko sijelo, manjak rizičnih faktora kod pacijenata koji bi upućivali na potrebu traženja toga tumora te su često amelanotični, odnosno melanocitne stanice ne stvaraju pigment, čime je dijagnoza također otežana.

Podtipovi sluzničnih melanoma razlikuju se prema sijelu, tako razlikujemo melanom dišnog sustava, nosne šupljine, paranazalnih sinusa, usne šupljine, probavnog trakta, melanom prijelazne zone analnog kanala, melanom genitourinarnog trakta, stidnice i rodnice.

Melanom sluznica najčešće se javlja kod starijih od 70 godina, međutim melanom sluznica mlađih dobnih grupa je moguć, osobito melanom usne šupljine. Melanom genitalnog trakta učestaliji je kod žena, što se objašnjava činjenicom da je stidnica prirodno pigmentiranija od muškog spolovila.

Danas nije potpuno jasno što je etiološki povezano s nastankom melanoma sluznica. Vjerojatni rizični faktori za melanom usne šupljine su pušenje, loše prijanjajuće proteze i kronična trauma te unošenje ili udisanje okolišnih karcinogena. Pretpostavlja se da nastanku melanoma stidnice pridonose kronična upalna bolest, virusne infekcije, kemijski iritansi i genetska predispozicija.

Većina sluzničnih melanoma ima lošu prognozu te većina pacijenata razvije metastaze usprkos agresivnoj terapiji. Rana dijagnoza, odnosno što ranija dijagnoza, od neprocjenjive je važnosti. Dermoskopija, kao neinvazivna metoda, ima svoju veliku važnost u primjeni i dijagnostici kako pigmentiranih tako i nepigmentiranih tumorskih promjena.

"Dermoskopija vidljivih i dostupnih sluznica uvelike olakšava dijagnozu te omogućava ranu dijagnostiku, stoga je apsolutno indicirana."

 

 

Najčitanije

Pronađi nas