Događanja

Održana promocija edukativnog filma MELAdetect – Sa suncem odgovorno

14.8.2019. | Događanja

U utorak, 13. kolovoza s početkom u 19:00 sati, u Gradskoj knjižnici Zadar, održana je promocija edukativnog filma MELAdetect – Sa suncem odgovorno.

Na samom početku promocije Jelena Ćosić Dukić voditeljica projekta MELAdetect, ispred vodećeg partnera, Zavoda za javno zdravstvo Zadar pozdravila je sve prisutne te se zahvalila svima koji su sudjelovali u izradi filma. Naime, ovaj film rezultat je projekta MELAdetect sufinanciranog EU sredstvima.

Nastavno je prepustila riječ producentici filma Vanji Andrijević. Producentica je ispričala tijek izrade filma, zadovoljstvo s izrađenim te važnost filma kao alat za osvještavanje javnosti o opasnosti melanoma.

Projekciji je, uz predstavnike partnerskih institucija, nazočio i Lovro Jurišić, pročelnik županijskog upravnog odjel za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove.

Nakon navedenog krenula je projekcija filma koji traje 25 minuta. Film prikazuje pacijenta koji je uočio promjenu na madežu te njegov dolazak kod doktora i cijeli proces dijagnostike i tretmana. U ovom edukativnom filmu su prikazani liječnici koji govore o vrstama melanoma, prevenciji i zaštiti od sunca, i sve to na pristupačan i razumljiv način kako bi se doprinijelo do šire publike. Također, kako bi bio zanimljiv i blizak djeci, film je obogaćen animiranim dijelovima. Cilj je mališanima od najranije dobi ukazati kako i kad se treba izlagati suncu. Jer kako su poručili stručnjaci: „Sa suncem treba umjereno, da nam ne bi postalo neprijatelj.“

Po završetku filma, izv. prof. dr. sc. Suzana Konjevoda, jedna od idejnih začetnica ovog projekta, ukratko je okupljenima predstavila projekt i postignute rezultate, nakon čega je nastavljeno druženje uz domjenak.

„Svi koji nisi mogli biti s nama na projekciji, film će moći pogledati putem društvenih mreža projekta i partnera.“ - poručila je voditeljica Ćosić Dukić.

https://www.youtube.com/watch?v=GSGtGe0x0Kw&feature=youtu.be

Važno je napomenuti kako u zemljama koje pripadaju mediteranskom podneblju, zbog visoke razine insolacije postoji povećana potreba za podizanjem svijesti o melanomu, važnosti njegovog ranog otkrivanja te najnovijim mogućnostima liječenja. Kasno otkriven melanom ostavlja manje šanse za izlječenje oboljelih. Ranim otkrivanjem melanoma povećavaju se šanse za preživljavanje oboljelih do čak 95%.

Projekt MELAdetect -  Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka sufinanciran je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020. Provedba je započela 1. srpnja 2017. godine i trajat će do 31. kolovoza 2019. godine. Glavni cilj projekta je podizanje svijesti i unaprjeđenje metoda za prevenciju i liječenje melanoma kože, oka i sluznice prijenosom dobre prakse i iskustava u prekograničnom području. Ukupna vrijednost projekta je 652.427,90 eura od čega 85% osigurava Europska unija.  Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru te JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar.