Melanomi

Vrste melanoma

9.3.2018. | MELANOM KOŽE

Postoji nekoliko vrsta melanoma:

  1. Površinsko šireći melanom najčešći je tip melanoma (70 %). Najčešće je javlja kod pacijenata s velikim brojem madeža i s klinički atipičnim madežima na dijelovima kože koji su više izloženi suncu, na trupu i nogama.
  2. Nodularni melanom ima izgled manjeg čvora te je specifičan po tome što se brzo razvija i brzo daje udaljene metastaze (15 – 30 %). Uglavnom se javlja na trupu, glavi i vratu. Najzloćudniji je oblik melanoma.
  3. Akralni melanom (2 – 8 %) je rijedak u bijeloj rasi. Najčešći je oblik melanoma crnaca i azijata, kod kojih čini 60 – 72 % svih melanoma. Ovaj oblik melanoma razvija se i u predjelu dlanova, stopala i nokata.
  4. Melanom sluznica (nosa i usne šupljine, vulve i anorektalne regije) je iznimno rijedak, a klinički može biti tamnosmeđe do crne boje te ponekad ružičaste boje.
  5.  Amelanotični melanom (2 – 8 %) je oblik melanoma kojemu nedostaje boja stoga se manifestira bojom kože ili blago crvenom bojom. Ako ima malo i smeđe boje, naziva se hipomelanotički melanom. Zbog nedostatka boje može sličiti na benigne ili maligne varijante raznih drugih promjena na koži i često prođe nezamijećeno i od strane pacijenta i od liječnika.

Stoga je iznimno važan pregled kože jednom godišnje od strane dermatologa koji će svaku kožnu promjenu, uz dermoskopski i klinički pregled, pregledati i fotodokumentirati.

Pronađi nas

Vezani članci